برنج یکی از کلیدی ترین و مهم ترین غذاهای جهان است که نصف بیشتر مردم دنیا از آن استفاده می کنند. برنج دارای یک طعم مطلوب است و حاوی ویتامین های گروه ب، مس و روی است که در حفظ سلامت بدن و جلوگیری از ریزش مو بسیار موثر است.
بطورکلی برنج در اب و هوای گرم و مرطوب مانند مناطق شمالی و جنوبی و به شکل خوشه ای تولید می شود. تا امروز بیش از 150 رقم برنج به ثبت رسیده است که در کشاورزان از آن استفاده می کنند. برنج ایرانی یکی از بهترین برنج های دنیاست که تنوع بالایی دارد. ارقام برنج دم سیاه، هاشمی، صدری، طارم، عنبربو، علی کاظمی و غیره جز معروف ترین رقم های ایرانی است.
درادامه مطالب می خواهیم اطلاعات کاملی مورد کاشت برنج و برداشت برنج در اختیار شما قرار دهیم. پس ما را همراهی کنید.
کاشت برنج
اولین قدم برای تولید برنج، کاشت برنج در زمان کاشت برنج توسط شالیکاران است. کشاورز با توجه به شرایط زمین و هدف نهایی خود باید بذر مناسب را خریداری کند سپس اقدام به کاشت برنج کند. اگر شالیکار بخواهد در پایان برداشت برنج، یک محصول اعلا با عملکرد بالا داشته باشد باید نکات مهمی را در مرحله کاشت برنج رعایت فرماید.
بطورکلی مراحل کاشت برج شامل موارد زیر است:
*جوانه در کردن بذرهای برنج
*آماده سازی بستر خزانه و زمین اصلی جهت کاشت برنج
*کاشت بذور جوانه زده در خزانه
*منتقل کردن نشاءها از خزانه به زمین اصلی کاشت
*کاشتن نشاءها در زمین اصلی
1.جوانه دار کردن بذرهای برنج
این مرحله در کاشت برنج بسیار مهم و کلیدی است. کشاورز باید مقدار کافی از برنج سال قبل را در یک محیط مناسب نگهداری کند تا برای کاشت برنج سال بعد مورد استفاده قرار گیرد. در این بخش شالیکاران باید میزان زیادی آب و نمک آماده کنند و شلتوک های که از سال قبل نگه داشته اند را در آن بریزند. بذرهای سبک روی آب می آیند و بذرهای سنگین ته نشین می شوند. بذرهای سنگینی که به ته آب می روند، بهترین بذر برای کاشت برنج محسوب می شوند. سپس بذرهای سنگین را جمع آوری کرده و با آب می شویند و در گونی های مخصوص برنج می ریزند. این گونی ها باید در آب زیادی مثل حوض برای چند روز گذاشته شوند. پس از گذشت 2 یا 3 روز گونی ها را از آب خارج می کنند و بذرهای درونش را روی زمین یا پارچه پهن می کنند. تقریبا بعد از یک هفته بذور جوانه زده جهت کشت در خزانه اماده است. بهترین زمان کاشت برنج ارقام مختلف، فروردین است. زمان کاشت برنج نباید از دست برود.
2.آماده سازی بستر خزانه و زمین اصلی جهت کاشت برنج
6 ماه قبل از جوانه زدن بدور باید خزانه را آماده کنند. خزانه بخش کوچکی از زمین اصلی است که بذر جوانه زده را درآن می کارند. کشاورز در پاییز اقدام به آماده سازی خزانه کرده و در پایان زمستان روی آن را با کود پوشش می دهد. اطراف خزانه باید جوی آب قرار داشته باشد تا براحتی آب وارد ان گردد. در این هنگام علاوه بر خزانه زمین اصلی نیز آماده سازی می شود، یعنی باید درمعرض تابش مستقیم خورشید قرار گیرد و فاقد علف هرز و آفات باشد.
3.کاشت بذور جوانه زده در خزانه
کشاورز باید زمین را با 3 سانتی متر آب بپوشاند و بذور را در خزانه بکارد. برای جلوگیری از حمله پرندگان روی سطح خاک را با کلش سوخته می پوشانند. پوشاندن روی خزانه با نایلون برای مقابله با تنش سرمایی مفید است. پس از 25 الی 30 روز نشاء ها کاملا رشد کرده اند و کاشت برنج نهایی شروع می شود.
4. منتقل کردن نشاءها از خزانه به زمین اصلی کاشت
بعد از اینکه قد نشاءها به 20 سانتی متر رسید می توان آنها را به زمین اصلی منتقل کرد. باید هر بذرجوانه زده حدودا 4 یا 5 برگ داشته باشد تا یک برنج باکیفیت تولید شود. زمین اصلی را بخوبی آبیاری نمایید و نشاءها را آهسته از خاک جدا کرده و در زمین اصلی بکارید تا هیچ آسیبی به ریشه نرسد.
5.کاشتن نشاءها در زمین اصلی
این بخش که آخرین مرحله می باشد، کاشت
نشاءهای جوانه زده در زمین اصلی است که نشاءکاری نام دارد. نشاءها را بصورت دسته های چندتایی می کارند و فاصله بین آنها به رقم برنج وابسته است. نشاءها باید 2 الی 3 سانتی متر در زمین وارد شوند. در زمان کاشت برنج باید بسیار دقت نمود زیرا این مرحله تاثیر مستقیمی بر کیفیت و بازدهی محصول دارد.
مرحله داشت برنج
در این مرحله باید کشاورز اقدامات مختلفی چون کوددهی، سمپاشی و آبیاری محصول را انجام دهد تا بخوبی رشد کند. کودهای نیتروژنه و کودهای فسفاته معمولا برای برنج استفاده می گردد. عملیات وجین به رشد بهتر برنج کمک کرده و موجب افزایش عملکرد می شود. بطور کلی 100 الی 150 روز لازم است تا بذرها رشد نمایند. برخی ارقام دیررس بوده که 180 روز نیاز دارند و برخی ارقام زودرس هستند که برای رشد 65 روز می خواهند.
مرحله برداشت برنج
زمانی که دانه های برنج به خوشه های طلایی تبدیل شدند، زمان برداشت برنج فرا می رسد.
عملیات برداشت برنج به دو روش سنتی یا مکانیزه صورت می گیرد. در روش مکانیزه برداشت برنج باید از کمباین و دروگر استفاده شود که زمان لازم برای برداشت را به حداقل می رساند. پس از برداشت برنج باید دانه های برنج از ساقه جدا گردد که به کمک خرمنکوب انجام می شود. پس از خرمنکوبی باید برنج ها را در گونی بریزیم و به کارخانه شالیکوبی منتقل کنیم تا برنج سفید تهیه شود.
فروشگاه ماکنالی
فروشگاه ماکنالی بصورت تخصصی در حوزه کشاورزی فعالیت می کند و عرضه کننده انواع کود، سموم و بذور می باشد. کیفیت بالای محصول، قیمت منصفانه و تنوع زیاد موجب شده تا مشتریان زیادی را بخود جلب نمایند. اگر می خواهید در حوزه کاشت برنج و یا سایر محصولات اقدام کنید می توانید از متخصصان کشاورزی مجموعه ماکنالی کمک بگیرید. برای اطلاع بیشتر از سایت ماکنالی دیدن کنید.